I flera månader har jag haft problemet med WordPress på administrationssidan. Att lägga upp bilder har inte fungerat ordentligt. Jag har fått felmeddelanden på alla möjliga ställen. Att redigera eller uppdatera tillägg har strulat.
Jag har inte kunnat installera några nya tillägg, och problemet med uppladdning och redigering av bilder har gjort att jag inte kunnat erbjuda uppklickningsbara bilder för högre upplösning när jag velat visa skärmdumpar. Jag har provat allt för att hitta felet. Igår kväll hittade jag det. Resten av natten spenderade jag med att vråla svordomar in i en kudde.
Jag är osäker på när problemen började men det var månader sedan, förmodligen över ett år. Under den här tiden har jag kontinuerligt lagt tid på att försöka hitta vad som orsakat alla de här till synes osammanhängande problemen.
Jag har tittat på filrättigheter, på externa tjänster som Cloudflare och på själva servermiljön. Jag har gått igenom tusentals och åter tusentals rader PHP-kod i tema och tillägg, och WordPress egna skript.
Eftersom jag har massor av egna fulhack finns det gott om kodrader att titta extra på. Men allt har verkat stämma. Jag har deaktiverat och aktiverat allt som finns att pilla på utan framgång.
Fast så hittade jag det. Felet som under så här lång tid dagligen orsakat mig irritation och smärre ursinne, låg i ett eget WordPress-tillägg. Men, nej, det var inte själva koden. Även om jag aldrig kommer att ha med den fula koden i en CV, eller ens känna till den om den blev offentlig, så är den utan buggar.
Svordomar och obegriplig logik
Nej, själva problemet var att det i slutet av koden fanns tre radbrytningar. Tre blanka radbrytningar… Det var allt som behövdes för att göra WordPress smärtsamt hopplöst att arbeta på. Hur dessa radbrytningar lyckades förstöra så många olika funktioner går över mitt förstånd, och jag lär nog aldrig förstå sammanhanget.
Men det är sådant här som kan orsaka stora problem om felhanteringen fallerar. För tre radbrytningar ska inte kunna generera så mycket problem. Det ska WordPress se till. Inte för att jag vill lägga skulden på dem, men det här hade enkelt kunnat undvikas…
Slutligen ett stort tack till Jonathan Sulo, vars jobb på andra ställen, ledde till att jag lyckades lokalisera problemet på grund av ett konstigt felmeddelande.
Gillade du artikeln? Här kan du visa ditt stöd!